Normes i valors en Educació Infantil


Actualment, l'escola mostra una mescla de cultures que conviuen diàriament a l'aula. Estem en una societat que s'enriqueix en compartir espais, valors i estils personals propis de cadascun.
La família és realment important i ha d'acompanyar la labor docente, és a dir que, els valors han de fomentar-se des de l'àmbit familiar, però l'escola ha de fomentar-los i treballar-los aprofitant la interculturalitat com una oportunitat per a aprendre que tots som iguals i al mateix temps diferents. Per això família i escola, una vegada més, han d'anar agafades de la mà.
Existixen molts recursos per a treballar l’Educació Emocional i, dins d’aquesta, els valors, el medi ambient, les habilitats socials, etc.
El “País de les puces” és un conte molt especial que treballa la diversitat. És molt divertit però molt il·lustratiu d'aqueixes diferències vs igualtats.
Altres contes que també s’utilitzen són:
*El cassó de Lorenzo
*Et vull (quasi sempre)
*L'arbre de l'escola
*Orelles de papallona
*Elmer
*L'eruga goluda (que a més treballa l’alimentació o la naturalesa)

Des de l'escola, podem fer una labor orientada a fomentar valors com l'amistat, el respecte, la igualtat, educar per a la pau i la convivència i, fins i tot, podem fer-nos servir d'aquesta labor per a previndre problemes de mals hàbits, de violència en l'alumnat, ja des de la primera infancia, fomentant actituds positives en els nostres xiquetes i xiquets.

Com Nelson Mandela afirmava “l’Educació és l'arma mes poderosa que podem utilitzar per a canviar el món”.
Les normes i valors són importants per a viure en societat, per això des de ben xicotets han d'aprendre d'una manera senzilla el que aquesta bé del que està malament, el respecte cap a animals, plantes, que els joguets es tracten bé, etc.
Això el poden aprendre quan estem en l'assemblea i dialoguem amb ells, quan realitzen una mala acció corregint-los i diguent-los que ho poden fer bé, cuidant les plantes... És a dir, mitjançant accions i jocs els xiquets van aprenent a viure en societat i nosaltres com a mestres serem les seues guies.



Comentaris