Per què educar en valors?: Els problemes ambientals


La relació entre medi ambient i l'activitat econòmica té lloc mitjançant el flux de matèria i energia que circula entre ells. Per a mantindre un equilibri respecte l'ús de recursos és necessari que en aquest sistema les «entrades» siguen igual a les «eixides»; els recursos naturals que es consumeixen (eixida) siguen iguals a la seua taxa de renovación (entrada), i que els residus de les activitats de producció i consum (entrada) siguen iguals a la capacitat d'assimilació o autoregulació dels mateixos per part de la Terra (eixida).
La deterioració ambiental és causat no sols pel ritme de creixement econòmic
sinó també per unes taxes de consum de recursos ambientals per damunt de les taxes de regeneració.
No és possible basar el funcionament de l'economia en un creixement constant, en un consum creixent d'energia i recursos, que en la seua major part prové de fonts no renovables. Els models econòmics han d'incorporar les nocions de pensament ecològic per a millorar la seua eficiència i perdurabilitat.



La pèrdua de biodiversitat
La paraula biodiversitat és una contracció de diversitat biològica; es refereix per tant a la quantitat, la varietat i la variabilitat dels organismes vius. Inclou la diversitat dins de les espècies, entre espècies i entre ecosistemes.La biodiversitat evoluciona constantment de manera natural No obstant això, l'ésser humà està sent un factor devastador i accelerador d'aquest procés. Les enormes
transformacions que realitza l'home en la naturalesa està accelerant dràsticament el ritme d'extinció de les espècies. Els factors directes que impacten i amenacen a les espècies són la pèrdua d'hàbitats, la sobreexplotació, la contaminació, el canvi climàtic i la introducció d'espècies no natives (exòtiques).
L'home està encarant dos fets amb la pèrdua de biodiversitat: la falta de coneixement científic sobre la totalitat dels éssers vius i l'extinció massiva d'espècies. Tots dos tenen efectes negatius en el benestar humà, com la seguretat alimentària, la vulnerabilitat davant desastres naturals i l'accés a l'aigua neta i a les matèries primeres.
El procés d'industrialització i l'augment de la població, juntament amb la creixent
necessitat d'energia i recursos, han originat gran quantitat d'impactes
ambientals. Les activitats econòmiques provoquen molts efectes positius, com la
creació d'ocupació, riquesa i la producció i proveïment d'aliments, però també
els models de producció i consum tenen conseqüències negatives, com la
contaminació i la sobreexplotació dels recursos.

Si tots contribuïm a millorar els impactes ambientals de les activitats humanes podrem arribar a conservar moltes espècies i millorar, fins i tot, la nostra qualitat de vida i la nostra salut.

Comentaris